Kohaliku Omaalgatuse Programmi raames finantseeriti Haridus- ja Kultuuriselts Läte projekti
"Käsitöö õpitoad ja koostööseminar Keila linnas".

See blogi on loodud projekti tegevuste kajastamiseks ja on Haridus- ja Kultuuriselts Läte kodulehe
osa. Kogu info blogis on kasutamiseks ning levitamiseks. Ettepanekud ning ideed käesolevaks projektiks või siis mõne tuleviku projekti kohta, on oodatud ja teretulnud!

4.01.2010

27.märts pesakaste ehitamas



Laupäeva hommikul kella kümneks kogunes kakskümmend pesakastide ehitajat Harjumaa Muuseumi õuele. Urmas Veersalu juhtimisel suundumise kõigepealt Keila Jõeparki, et vaadata, milliseid pesakaste ei tasu ehitada.


Pildil oleva pesakasti vead:
 
1. Linnupesakastid ei vaja ava juurde maandumispulka, sest seda kasutavad röövlinnud, et pesast mune kätte saada.
2. Pesakasti põhi on valesti kinnitataud.

3.Katuse äär peab vähemalt 5 cm üle pesakasti ulatuma.
4. Elus puu sisse naelu ei lööda.

Kui meil oli selge, milline kuldnoka pesakast olla ei tohi, võisimegi pesakastide ehitamise ette.


Pesakastiks vajaminev

Materjal:

1. 20cm ja 15 cm laiust hööveldamata lauda
2. tsingitud 5 cm pikkused naelad
3. 4 cm pikkused kruvid
4. peenikest trossi (soovitav kattega)
5. trossikinnitused

Tööriistadest: haamer, saag, mõõdulint, nurklaud ja akudrell lisadega (kruvikeeraja, puur, augusaagija)

Pesakastide ehitamise etapid:

I mõõta ja saagida 135cm pikkused lauad.

 II kaks laia ja kaks kitsast lauda panna kokku toruks. Lüüa naeltega kinni. Vaata pildilt laudade asetust. Pitskruvid on abiks, kuid ei ole hädavajalikud.
Haamerdamisel olid kõik abiks ja naelad kadusid kiirelt.

III mõõta puutorule pesakastid, tõmata saagimise  lihtsustamiseks märgid  puutorule.
Pesakastid on kuldnokale ja pesakasti kõrgus on umbes 30 cm.

Joonisel on näha, kuidas saab 135 cm pikkusest torust neli pesakasti.

IVsaagida  pesakastid joonte järgi välja

V saagida kitsast  (15cm laiune) lauast  põhi. Põhi peab olema seinte vahel, mitte seinte all, siis ei tule põhi ära (nagu me nägime esimesel pesakasti).

VI saagida väljast ülespoole kaldega (et vihmavesi pesakasti ei valguks) pesakasti sisenemise ava. Ava peab katusest umbes 7 cm kaugusel olema.

VII puurida  külgmiste seinte sisse trosside augud ja tõmmata tross läbi. Puurimiel jällegi jälgida, et aukude kaldenurk oleks  väljast ülespoole, siis ei tule mööda trossi vihmavesi pesakasti.

VIII saagida välja pesakasti katus, kinni kruvimisel jälgida, et puidu kaared oleks allapoole ( siis ei kaardu katus niiskusega ülespoole banaaniks) vt pildil.

Katus tuleb kinni kruvida, et järgmine aasta oleks kerge pesakaste puhastada

IX puurida pesakasti põhja igasse nurka auk. See aitab pesakastist niiskust välja juhtida ning vähendab ohtlike seenhaiguste leviku ohtu..


Urmas tõi puu otsast alla vanad pesakastid, et nad korda teha. Ühes pesakastis olid veel eelmisest aastast alles kuldnoka sinised munad.
Pesakaste tuleb iga aasta või kahe tagant puu pealt maha võtta, puhastada ja parandada. Sellel konkreetsel pesakastil oli rähn ka pesaaugu suuremaks toksinud. Urmas lubas, et paneb pesakastile uue esimise laua, siis on kuldnokal kindlam poegi kasvatada.

 Meie  8 pesakasti on valmis. 4  pandi üles Jõeparki ning 4 pesakasti Männi parki.

Mõned pildid pesakastide ehitamisest.






2 comments:

  1. Lisan siia mõned lingid pesakastide ehitamiseks:

    1) Pesakastide ehitamise juhend Eesti Ornitoloogiaühingu kodulehelt (kõikide netis leiduvate eestikeelsete materjalide algallikas, aga tundub veidi vananenud) - http://www.eoy.ee/varamu/pesakast.htm

    2) BirdLife Suomi (Soome linnukaitsjate ja -vaatlejate ühendus) pesakastide ehitamise juhendid. Minu arvates parim lehekülg pesakastiehitajale! -http://www.birdlife.fi/lintuharrastus/linnunponttojen_rakennusohjeet.shtml

    3) Pesakastide netipood Soomes, kus on olemas pesakastide pildid, mõõdud ja ka võimalike pesitsejate pildid (hetkel ehk 06.04.2010 ajutiselt uusi tellimusi vastu ei võeta, st et pesakast(id) tuleb ikka ise teha;))-
    http://www.linnunpontto.com/index.php

    4) Briti Kuningliku Linnukaitseseltsi huvitav pesakastide alane teave, aga kahjuks ilma joonisteta - http://www.rspb.org.uk/advice/helpingbirds/nestboxes/index.asp

    5) Rootsi Ornitoloogiaühingu nõuanded, mis on küll rootsi keeles, aga Google natuke tõlgib ning joonised on arusaadavad. Õpetlik iva on ehk see, et teinekord on mõistlik katus teha hoopis ettepoole kaldu - http://www.sofnet.org/index.asp?lev=820&typ=1

    ReplyDelete
  2. Suur valik seebivormid

    http://www.kunsti.ee/index.php?categoryID=389

    ReplyDelete